Hvad er stress?
Stress er næsten blevet en folkesygdom, da flere og flere danskere får stress.
Sundhedsstyrelsen skriver, at I 2021 havde 34% af kvinderne et højt stressniveau, mens det samme gjaldt for 25% af mændene. Og siden 2021 har tallet desværre kun været stigende.
Stress er ikke en sygdom men symptomer på en belastningstilstand. Stress er kroppens naturlige reaktion på en udfordring eller en krævende situation. Det er en mekanisme, der aktiveres for at hjælpe os med at håndtere trusler eller pres.
Stress kan være både fysisk og mentalt og kan variere i intensitet og varighed.
Nogle har svært ved at passe deres arbejde og andre bliver sygemeldte. Oftest føler man, at ens stress er arbejdsrelateret. Det kan være mængden af arbejdsopgaver, udfordringer med kollegaer eller ens chef.
Du kan få stress på arbejdet. Du kan få stress når du er ledig eller sygemeldt. Du kan også få stress hvis du er presset privat. Måske trives dine børn ikke, der er sygdom i familien eller at der er problemer i privatlivet.
Uanset hvad årsagen til din stres er, så kan bekymringerne fylde så meget, at det rammer dig både mentalt og fysisk..
Hvorfor bliver man stresset?
Linda Burlan beskriver i sin bog “stressbehandling med metakognitiv terapi” at “vores liv består af utallige komplekse aspekter som kan gøre os sårbare, belaste os og fører til stress.”
Noget af det der ofte gør os stresset er alt det som fylder hos os og som vi ikke kan ændre på.
Det kan være at du har store forventninger til dig om at kunne præstere 100 procent i alle situationer . Det kan og så være dine forventninger om hvor mange opgaver du kan påtage dig, hvor meget du skal forholde dig til, skal kunne klare, håndtere og yde. Hvis vi stiller for store krav til os selv, kan det være med til, at vi konstant overbelaster os selv.
Sagt på en anden måde, kan det være et udtryk for, at du ikke er i stand til at matche de krav du stiller til dig selv med de ressoucer som du har.
Det behøver ikke at være dig selv der stiller for store krav, det kan også være din arbejdsgiver, dine kollegaer eller din familie.
Du kan altså få stress af at overbelaste dig selv og oplever en fysisk og mental udmattelse, men du kan også blive stresset hvis du hvis du føler dig ensom og mangler nogle nære relationer. Andre årsager kan være, arbejdsløshed, manglende tryghed på arbejdspladsen, mobning, manglende omsorg, digital stress, manglende selvværd, ikke får sat grænser. Der er altså mange årsager til hvorfor du kan have fået stress.
Hvorfor bliver nogen stresset og andre ikke?
Hvorfor nogle mennesker bliver stressede mens andre ikke gør, kan skyldes flere faktorer:
Personlighed: Nogle mennesker har en mere robust personlighed og er bedre i stand til at håndtere stressende situationer.
Livserfaringer: Tidligere oplevelser og måden, man har lært at håndtere udfordringer på, spiller en stor rolle.
Biologiske faktorer: Genetik og kropslige reaktioner på stresshormoner som kortisol kan variere fra person til person.
Der kan være forskellige måder at opleve uforudsete ting eller opgaver på. Nogle mennesker elsker at have en masse opgaver liggende på skrivebordet og andre føler sig utilstrækkelig hvis ikke de får løst alle opgaverne på skrivebordet hurtigt, så bunken forsvinder.
Hvordan føles stress?
Stress kan opleves både fysisk og psykisk. Nogle af de mest almindelige symptomer på stress inkluderer:
- Uro, manglende lyst eller glæde: Man kan føle sig rastløs og mangle motivation eller glæde ved aktiviteter, man normalt nyder.
- Koncentrations- og hukommelsesbesvær: Stress kan gøre det svært at fokusere og huske ting.
- Irritation og vrede: Man kan opleve kort lunte og blive lettere irriteret.
- Angst: Følelser af frygt og bekymring kan være mere fremtrædende.
- Søvnløshed: Problemer med at falde i søvn eller sove igennem natten.
- Ondt et eller flere steder på kroppen: Fysiske smerter, som hovedpine eller muskelsmerter, kan opstå som følge af stress.
Hvis du er interesseret i at vide mere om forskellen mellem stress og travlhed, kan du læse min artikel under læsestof https://www.open-mind.dk/er-du-travl-eller-stresset/
Metakognitiv terapi til behandling af stress
Metakognitiv terapi er en effektiv behandlingsmetode for stress. Som metakognitiv stressterapeut og stresscoach kan jeg hjælpe dig med at forebygge og undgå stress samt assistere dig, hvis du allerede er hårdt ramt af stress.
Hvordan virker metakognitiv terapi?
Metakognitiv terapi fokuserer på at ændre dine tankeprocesser omkring stress. I stedet for at analysere og grave dybt i indholdet af dine tanker, lærer du at ændre måden, du forholder dig til dine tænker på. Dette kan reducere den tid, du bruger på bekymringer og grublerier, da tiden du bruger på at bekymre dig og gruble ofte forværrer stress.
Fordele ved metakognitiv terapi
Fordele ved metakognitiv terapi:
- Hurtige resultater: Allerede efter 2-3 samtaler kan du opleve en ændring i din tilstand.
- Simple redskaber: Du får enkle og effektive værktøjer til at håndtere stress i din dagligdag.
- Langvarig effekt: Ved at lære at tanker bare er tanker, kan du undgå at blive ramt af stress i fremtiden.
Hvad kan du forvente? Under samtaleforløbet vil du opleve:
- Bedre nattesøvn: Redskaberne hjælper dig med at slappe af og sove bedre.
- Mere overskud: Med færre bekymringer får du mere energi og overskud i hverdagen.
Bedre overblik: Du vil opleve en forbedring i din evne til at planlægge og håndtere daglige opgaver
Metakognitiv terapi til behandling af stress
Behandling af alvorlige symptomer:
Metakognitiv terapi til behandling af stress er en meget effektiv terapiform, og du vil allerede efter 2-3 samtaler opleve en mærkbar ændring i din tilstand. Under samtaleforløbet får du simple og effektive redskaber til at håndtere stress i din dagligdag og til sidst undgå at blive ramt af stress. Du vil kunne mærke forandringerne i form af bedre nattesøvn, mere overskud og et bedre overblik i hverdagen. Hvis du har alvorlige symptomer som fx angst, vil de foretage sig.
Kom i gang:
Hvis du ønsker at lære mere om, hvordan metakognitiv terapi kan hjælpe dig med at håndtere stress, er du velkommen til at kontakte mig.
Sammen kan vi arbejde på at forbedre din livskvalitet og skabe en stressfri hverdag.
Jeg håber, at mit indlæg her har hjulpet dig, med nogle svar på dine spørgsmål. Hvis du har brug for mere hjælp, så kontakt mig.
Jeg tilbyder altid gratis 10 min telefonisk rådgivning før opstart af samtaler.
Vil du vide mere, er du velkommen til helt uforpligtende at skrive eller ringe til os.