Hvad er angst?
Angst er en helt almindelig følelse
Angst er som udgangspunkt en helt normal følelse. Det oplever vi alle indimellem. Din angst skal beskytte dig mod fare og passe på dig. Angstfølelsen er en del af dit alarmberedskab, som skal advare dig, så du er opmærksom og kan reagere, hvis der skulle opstå en fare.
Hos nogle mennesker, aktiveres angstfølelsen i situationer, hvor der slet ikke er fare på færde. Hvis din angst er begyndt at fylde for meget hos dig, eller angsten er begyndt at begrænse dig i din hverdag, så kan du gøre noget ved det.
Lærke på 13 år fortæller her, hvordan hun oplever sin angst:
”Jeg kan ikke lide at være alene hjemme, gå alene på toilettet. Jeg kan heller ikke lide at falde i søvn uden at mor eller far er inde på mit værelse.
Jeg får kvalme, det bliver bare så ubehageligt, at jeg nogle gange bliver hysterisk, hvis ikke mine forældre hjælper mig, eller hvis ikke de gør som jeg siger. Jeg bliver nogle gange så bange, at jeg slet ikke kan være i mig selv.
Jeg tror at jeg dør af at have det sådan.”
Har du brug for en samtale om angst, så kan du kontake mig på min mail her: pe@open-mind.dk
Hvordan føles det når du har angst?
Hvordan føles det når du har angst?
Når du har angst, føles det som, at alle dine tanker har taget kontrollen over dig. Det føles som om, at du ikke kan slippe fri for dine tanker. De fleste bliver bange for deres tanker og følelser, og vil have det til at forsvinde.
Når du har angst, vil du også kunne mærke det fysisk. Ofte vil både dine bekymringstanker og kroppen være påvirket af angsten. De fleste med angst oplever, at de er begrænset i deres hverdag og at angsten fylder alt for meget.
Hvis du oplever, at din angst langsomt overtager mere og mere i din hverdag, så har du brug for hjælp.
Symptomer på angst
Symptomerne på angst kan være forskellige. Mange oplever hjertebanken, åndenød, kvalme og prikken i fingrene. Det føles så ubehageligt, fordi følelser, tanker og adfærd forstærker hinanden.
Angst kan føles forskelligt fra person til person, men nogle almindelige symptomer kan være:
- Det kan give fysiske symptomer som: Hjertebanken, sveden, rysten, åndenød, svimmelhed, maveproblemer.
- Det kan også give følelser som: Nervøsitet, frygt, irritabilitet, tristhed, grådlabil.
- Det resulterer i tankemylder, koncentrationsbesvær, katastrofetanker.
Hvad er angst?
Hvad er angst?
Angst er en helt naturlig og fornuftig reaktion på stress eller fare, som hjælper os med at reagere hurtigt i truende situationer.
Angst bliver først et problem, når det er uforholdsmæssigt stort, langvarigt eller forekommer uden at der er nogen reel trussel.
Angst kommer i mange forskellige afskygninger. Angsten har en stor kræft og kan være svær at slippe af med. Hvis angsten først rammer dig, kan den nogle gange overtage hele dit tankesæt og kan også føre til bl.a. angstanfald.
Generaliseret angst
Angst for flere forskellige ting, situationer. Det kan være små ting der udløser angsten. Der er en konstant nervøsitet og anspændthed eller væren på vagt. Den opstår oftest gradvist.
Der findes flere forskellige former for angst
Panikangst
Det er ikke kun voksne der rammes af panikangst, det gør børn også. Det opleves som voldsom hjertebanken, svimmelhed, uvirkelighedsfølelse og angst for at blive sindssyg eller at dø.
Mange har svært ved at sætte ord på det, de tænker og føler. Nogle reagerer tydeligt og andre holder angsten inde, men fortæller måske, at de har ondt i maven.
Panikangst sker ofte i særlige situationer eller særlige tanker der opstår og gør en bange. Det kan også være, at man er træt eller udmattet og så kommer tankerne og efterfølgende de fysiske symptomer, som alle gør dig bange.
Mange unge oplever, at de ikke kan få vejret eller at de skal kaste op.
Sygdomsangst
Betyder at du er meget opmærksom på hvordan du har det, og hvordan kroppen reagerer. Det kan være, at du har fået en rød knop på kroppen og tjekker efter om den bliver større, om du bliver svimmel og pludselig tager tankerne over og gør dig bange.
Der opstår en pludselig følelse af voldsom frygt og skræmmende fysiske symptomer. Da du har oplevet lignende gentagende gange, bliver du ekstra bange og du oplever, at det ofte føles som om at du mister kontrollen, og de fleste bliver bange for at det er livsfarligt.
Yderligere former for angst
Separationsangst
Angst når barnet skal være adskilt fra sine forældre, eller andre som er tætte på dem. Vil helst ikke i skole, fordi de ikke vil adskilles fra sineforældre. Har ofte mareridt eller vil ikke sove alene. Klager over fysisk ubehag eller smerter. Bange for at nogen, der er tæt på barnet skal komme til skade.
OCD
Gentagende og uønskede tvangstanker eller tvangshandlinger. Det kan være påtrængende tanker eller billeder eller impulser som skaber angsten.
Der kan være mange forskellige tanker eller billeder der skaber frygten, nogle typiske temaer kan være hygiejne, smitte, seksuelle tanker, bange for at gøre andre fortræd eller skade andre.
Oftest bruges tvangshandlinger for at neutralisere, forhindre eller afværge angsten.
Agoraforbi
Når du undgår steder eller situationer, som kan få din angst til at føle dig fanget eller gå i panik
Open Mind tilbyder effektiv behandling af angst, helbredsangst, OCD, socialangst, separationsangst, panikangst og angst for mad.
Du skal ikke gå og være påvirket af angsten, når du kan slippe fri af den gennem terapi. Jeg har hjulpet mange børn og voksne af med deres angst. Metakognitiv terapi er en metode, der har vist sig at være meget effektiv, og behandlingen giver hurtigt forbedringer og forhindrer tilbagefald.
Ønsker du at slippe af med din angst, så ring til Pia-Emilie på 61168040.
Det er uforpligtende at få en indledende snak om hvilket terapiforløb, der passer til præcis dig og din situation.
Hvorfor får man angst?
Hvorfor får man angst?
Der er mange faktorer, der kan bidrage til udviklingen af angst, herunder:
- Genetik: En familie med angst eller andre mentale lidelser kan øge risikoen.
- Miljø: Traumatiske oplevelser, langvarig stress eller ustabile opvækstforhold.
- Psykologiske faktorer: Personlighedstræk som perfektionisme eller lav selvtillid.
Det er ikke så vigtigt hvorfor du har fået angst, det er meget mere interessant hvilke strategier du har i forhold til at håndtere eller bekæmpe din angst.
Hvor mange i Danmark lider af angst?
I Danmark ved vi ikke helt hvor mange børn der lider af angst, men undersøgelser tyder på, at ca. 5 procent af alle børn i Danmark kæmper med angst i forskellige grader. 5 procent svare til at der er et barn i hver klasse som kæmper med angst.
Undersøgelser viser også, at omkring 350.000 voksne af angstlidelser, hvilket svarer til cirka 7% af befolkningen.
Angstlidelser er derfor blandt de mest almindelige psykiske lidelser i landet.
Behandling af angst med metakognitiv terapi
Metakognitiv terapi (MCT) er en relativt ny terapeutisk tilgang, der fokuserer på at ændre den måde vi håndtere og tænker om vores egne tanker.
I stedet for at arbejde direkte med indholdet af dine negative tanker, som i kognitiv adfærdsterapi (CBT), sigter MCT mod at ændre de overbevisninger, der styrer vores tænkning.
- At forstå, hvordan vedvarende tænkning og bekymring bidrager til din angst.
- At lære teknikker til at reducere dine bekymringer.
- At udvikle en ny måde at forholde sig til dine tanker på, hvor du ikke længere ser dem som farlige eller nødvendige at handle på.
Forskning har vist, at MCT kan være effektiv til behandling af forskellige typer angstlidelser, ofte med hurtige resultater og langvarige effekter.
Open Mind har hjulpet mange både børn og voksne med forskellige angstlidelse. Vi har stor erfaring med hvordan du kan få de rette værktøjer og viden. Som forældre til et barn med angst, hjælper vi med hvordan du som forældre kan hjælpe dit barn og hvordan du bedst forholder dig till dit barn med angst.
Jeg håber, at mit indlæg her har hjulpet dig, med nogle svar på dine spørgsmål. Hvis du har brug for mere hjælp, så kontakt mig.
Jeg tilbyder altid gratis 10 min telefonisk rådgivning før opstart af samtaler.
Skriv til os på pe@open-min.dk eller book en tid hos os her: