Posttraumatisk stresslidelse (PTSD)

PTSD står for posttraumatisk stresslidelse. Det er en psykisk lidelse, der kan opstå efter, at en person har oplevet noget meget skræmmende, voldsomt eller traumatisk, som f.eks. en ulykke, krig, vold eller overgreb.

Hvad er PTSD?

Når man har PTSD, kan man opleve, at de ubehagelige minder og følelser fra den traumatiske oplevelse kommer tilbage igen og igen. Det kan føre til mareridt, flashbacks (hvor man føler, at man genoplever situationen), og en konstant følelse af at være på vagt eller bange.

Mange med PTSD undgår også ting, der minder dem om det, der skete, og de kan have svært ved at sove eller koncentrere sig.

Kort sagt, PTSD er en reaktion på meget svære oplevelser, som gør det svært for personen at føle sig tryg og komme videre med sit liv.

Hvis du har været udsat for en traumatisk hændelse og du fortsat har symptomer efter en måned, opfylder du muligvis diagnosekriterierne for PTSD.

Opstart i behandling

Der skal mindst gå en måned, før du starter i behandling, da din krop skal have mulighed for at lindre automatisk.

Når man har PTSD så vil man ofte forsøge at forberede sig på at håndtere mulige trusler.

Man vil ofte også bruge tid på at gruble. Kigge tilbage og måske spørge sig selv hvorfor? Og Hvad betyder det? Og ønsketænkning om Hvis bare?

Mange forsøger også at fylde hukommelsen ud. De fleste har en forestilling om, at hvis de kan huske alt i detaljer, så vil de få afklaring på eller vished om skyld og ansvar som er knyttet til den eller de negative hændelser, eller en antagelse om, at det vil være meget lettere at undgå at det sker igen, hvis der er den afklaring.

Der grubles og kigges tilbage på det der er sket og der bruges tid på at bekymre sig om det der skal ske og der kæmpes for at kunne huske tilbage i alle detaljer.

Det er helt normalt, at vi ikke kan huske alle detaljer fra bestemte hændelser, både de gode og de dårlige.